Reportáže

Eisenbach 2015
10.05.2015 13:32

proslulý dvoudenní 3D závod stavěný "lovecky". Zapsal Korado

Killturnier Eisenbach

Co je to za turnaj, který přiláká střelce z různých koutů Evropy, aby obětovali svůj čas i prostředky a vydali se na dlouhou cestu do údolí, ve kterém když neprší, tak leje? Na turnaj, který dává slovu lukostřelba úplně jiný význam, jiný stupeň, který přinutí střelce padnout na kolena do bahna či všudy přítomného vysokého mechu nasáklého vodou jako houba, předklonit tělo jen pár centimetrů nad zem a v krkolomné pozici se pokusit zasáhnout maskované zvírě. Samotný zásah zvířete tu hraničí s nemožným, ale zde to nestačí. Zde jde pouze o komory. Zásah těla vám obtížně získané body pěkně ukrajuje. Co nutí pořadatele postavit takto obtížnou trať? Sami jsme si říkali, proč to ten Bodnik pořádá zrovna tady, v údolí tak nevlídném na počasí a přitom je takových pěkných míst. Už při pohledu na místní stromy obrostlé téměř celé pořádným lišejníkem, půdou v lesích pokrytou vysokým mechem, je jasné, že zde slunce moc nesvítí. O to tu zřejmě jde. Když extrém, tak v plné míře. No dobře, pořadatel může být blázen, to se dá ještě pochopit. Co tedy může lákat střelce takový turnaj absolvovat a to s takovým zájmem, že při dosažení 150ti účastníků je turnaj uzavřen ? Proč se člověk vydá na cestu 800km od bydliště ( v mém případě), aby se tu trápil v nesmyslných polohách, promočený a zaprasený od bahna? Žádný lovec by nikdy z podobné pozice nestřílel, musel by to být šílenec, který by si dobrovolně výstřel natolik znemožnil. Už při zahájení Bodnik informoval účastníky, že jsou přichystané lahůdky, že to bude opět o něco těžší. V duchu jsem si říkal, po zkušenosti z loňska, co tam asi chce dělat ještě složitější, ale vždy se dá něco vymyslet. Jenže o to tu právě jde. Je to ta touha člověka posunovat hranice a překonávat nemožné.
Letos se nás z Čech ty hranice posouvat vydalo sedm " bláznů", Katka, Ita, Robert, Ondra, Pavel, Petr a já.
Po prvním dnu, kdy k nám počasí bylo celkem vlídné, na rozdíl od stavitelů tratě, jsme si vedli velmi slušně. Kategorie ženy Ita 2.,Katka 7., kategorie carbon šíp Ondra fantasticky první a Robert 6., kategorie dřevěný šíp Petr 29., Pavel 9., a pro mě neskutečné první místo.
Ráno jsme se probudili do deštivého dne. Nikomu se vůbec nechtělo na trať. Dokonce padaly návrhy, že to přeci nemáme zapotřebí a pojedeme domů. Nakonec v nás stejně převládla touha se tomu postavit a zbaběle neutíkat domů. Voda nás obklopovala ze všech stran, ale což, šli jsme do toho. Byl to opravdu náročný den a poté, co jsme trať obešli, jsme netrpělivě čekali na celkové výsledky. Ty byly za dva dny následující,Ita pátá, Ondra pátý, Pavel čtvrtý, ninja zůstal na devětadvacítce. Do finále o finanční bonus postupovali Katka z třetího místa, Robert z druhého a já z prvního. Finále s ohledem na neutichající déšť byl běh na určenou vzdálenost a následná střelba na terč krůty. Počítaly se zásahy v zóně za 20 a v těle za 10 bodů. Šípů bylo možné vystřelit tolik, kolik stihl finalista v časovém limitu 40 s, počítáno dohromady s během. Zde se již nikomu z nás nepodařilo dosáhnout takových výsledků a sáhnout si na finanční prémii. Jako družstvo jsme získali celkově za celý turnaj STŘÍBRO ze sedmi států. Nevím přesně dle jakého klíče to bylo bráno, ale počítaly se tam výsledky mé, Roberta a Pavla.
Tak toto je Eisenbach, je to ještě lukostřelba nebo již šílenství?